датум последњег ажурирања
22.10.2012
DESIGN by VOJA

 

до скорашњег објављивање песмарице ПЕШЧАНИК ЉУБАВИ,
а искључиво из разлога спречавања плагијаћења исте,
на овој страни нећете моћи да прочитате песме,
већ само коментар песама написан од стране
професора књижевности Нине Петров

ЉУБАВНЕ ПЕСМЕ ВОЈИСЛАВА СИМОНОВИЋА
ИЛИ БРАНКО РАДИЧЕВИЋ 21. ВЕКА

Одавно је познато да написати песму и уoпште писати поезију није нимало лако, јер је то најзахтевнији књижевни облик. Како прецизно, са мало речи и уз ограничен простор бити јасан, емотиван и директан. Невероватно како је Војислав управо то постигао, као да само и једино може да пише и ствара поезију. Свака песма је посебна, а свака личи једна на другу. Све оне имају исти интезитет емоција и невероватну прецизност у изражавању.
Овакве песме су данас реткост. У време када је жаргон, сленг, туђице и турбошунд доминантан облик комуникације међу младима, привилегија је читати поезију која вас враћа у заборављено време поштовања, епитета, префињене слике вољене драге, када се не крију мушке сузе и када се јавно износе многе моралне дилеме.
Готово да је свака песма право ремек дело. Стиче се утисак да је Војислав у својој поезији наслеђем спојио два велика песника: Бранка Радичевића и Васка Попу, али да својим стилом помало превазилази своје учитеље. Наследио је од Бранка романтичност и бајковитост доживљаја жене, а од Васка је наследио чулност и осећај за детаље.
Љубавне песме на први поглед изгледају анахроно, после летимичног читања стиче се утисак да су оне исувише романтичне, али након уласка у њихов свет види се колико је у њима мотива, врло истанчаног односа природе и човека, а лирски субјект је и те како модеран и савремен. Реторика ових песама је стaрoмодна, али врло богата, емотивна, сликовита, метафорична, искрена и недвосмислена. Лирски субјект је заборављени витез, слуга и лакеј апсолутно подређен драгој коју обожава и коју представља са пуно заборављене искрености, нежности, поштовања, љубави, верности. Све песме су пуне животног оптимизма, јер чак и када пати лирски субјект верује у љубав. Све песме су полетне, лаке, лепршаве и богате доживљених емоција. Доминантна тема свих песама је љубав према драгој, али не на начин како је то писао Змај. С једне стране су полетне песме у време трајања и највећег интезитета љубави, а с друге стране постоје и песме у којима откривамо крај ове љубави и где се назире нека свевасионска равнотежа, и нека победа на самом крају живота, уз веровање да је то једноставно судбина. Али постоји у песмама и још неколико сјајних тема: детињство, одрастање, живот на селу, компатибилан однос према природи. Најлепши су моменти описа душе лирског субјекта и природе, она је заштита, утешитељка и смисао живота.
Ипак највећа вредност ових песама је њихов метрички изглед. Готово да би многи песници позавидели на оваквој форми песама! Свака је савршена! Како у погледу стиха тако и у избору строфа, изгледу риме. Постоји изграђен доминантан стил писања: стих је најчешће дванаестерац, катрен као строфа, а рима је укрштена или обгрљена. Ипак таленат у писању приказан је кроз остале облике који ремете ову учесталост, писање краћих стихова, оде, поеме, сонети. Оно што је најлепше у песмама је хармонија у којој постоје сви елементи: форма и садржина. Анахрона реторика и анахроне готово заборављене форме овој приказаној љубави дају још интензивнији утисак.
Избор наслова песама је такође добар. Они су једноставни али директни, упућују на доминантно осећање или на поруку песме.

проф. Нина Петров

Each year, Bovet releases ever more Dimier Recital family timepieces, and rolex replica uk in addition to being the most simple, the Recital 12 is also the thinnest, with a case that is just 9.1mm thick and rolex replica uk 42mm wide. The movement is just 3.9mm wide and has an off-centered dial for the time, rolex replica uk subsidiary seconds dial, and a power reserve indicator with seven full days of rolex replica uk power reserve. With a gorgeous design and on the bracelet, the Recital 12 is a great way to show off replica watches uk your love of horology and gold. Breitling has cemented themselves not only as the watch of pilots, but also the watch of aspirational aviators. While the company continues to rolex replica uk produce professional-style timepieces, they are no stranger to luxury. One of the reasons that most of the watches in this round-up replica watches sale list are sport watches is because of their larger size and bold design.